top of page

Fokanov Anatolij

Kritikák

"Amit tisztán vokális eszközökkel megvalósít, minden dicséretet megérdemel: a jelek szerint elnyűhetetlen hang, a kiváló formáló és karakterizáló készség arra figyelmeztet, hogy Fokanov több mint 20, az Operaház színpadán eltöltött év után , még mindig meghatározó, sőt mi több: nélkülözhetetlen tagja a hazai operaéletnek."

Verdi : A szicíliai vecsernye - Mona Dániel
2013 június 7.

"Fokanov Anatolij- mint kaméleon- öltötte magára Monforte szerepét. Az énekesnek jól állnak az elegáns , merev, hatalommal bíró figurák, így ez a karakter is. Hátrafésült ősz hajával és feszes egyenruhájával kiköpött kormányzónak nézett ki. Hangja megnyugtatóan biztosította a tőle megszokott élményt, de ezúttal igazán szép pillanatokat főleg Feketével közösen tudott varázsolni. Apa és fia, bariton és tenor.....
Szólamaik kitűnően egészítették ki egymást, miközben a két félreismerhetetlen hang egymásra licitálva mutatta meg a duett szereplőinek érzéseit."

Verdi : Simon Boccanegra - Opera - Világ - Fülöp Károly 2011.

"A címszerepben Fokanov Anatolij mutatkozott be, kirobbanó hangi formában, kifogástalanul és hatásosan formálta meg a tragikus sorsú dózse szólamát.
Megrendítő volt a haldokló öreg megformálásában , utolsó kettőse Rácz Istvánnal az előadás legkatartikusabb pillanata volt.“

Verdi : A szicíliai vecsernye
Péterfi Nagy László  2009.

"Az izgalmas összjáték egyik centrális figurája az operában a gyermekét megtaláló zsarnok, Guido de Monforte, akit Fokanov Anatolij keltett életre. Méltán megérdemelt közönségsikerével az orosz énekművész ismét bizonyította, hogy a nagy olasz baritonszerepek méltó letéteményese."

Verdi : A szicíliai vecsernye - Magyar Nemzet     Kiss Eszter Veronika  2009.

"A címszerepben Fokanov Anatolij mutatkozott be, kirobbanó hangi formában, kifogástalanul és hatásosan formálta meg a tragikus sorsú dózse szólamát.
Megrendítő volt a haldokló öreg megformálásában, utolsó kettőse Rácz Istvánnal az előadás legkatartikusabb pillanata volt.“

Verdi : A szicíliai vecsernye
Népszava - Szép Szó  Várkonyi Tibor  2009.

"Az ellenszenves ,ugyanakkor apai érzelmeivel küszködő Monforte, a megszállókat vezető kormányzó Fokanov Anatolij baritonján szólal meg. Ebben a szerepkörben ma ő a Budapesti Operaháznak talán a legnagyobb egyénisége, nagyszabású alakítás hangban is, jellemábrázolásban is, méltán kapta a vastapsot hűséges közönségétől."

Verdi : A szicíliai vecsernye www.operaportal.hu Csák Balázs   2009.

"A Monfortét játszó baritonról, az itthon szintén népszerű Anatolij Fokanovról pozitív emlékeim vannak szép hang, megbízható énekes, aki kellő átéléssel formálja meg a szerepeit. Itt most fölülmúlta önmagát. Monforte sokat van a színpadon, a szerep igen kimerítő, ráadásul ez a szólam is tele van magas hangokkal. Az előadást többször félbeszakította a taps, a legnagyobb taps azonban Arrigo és Monforte nagy duettje után csattant fel és méltán a duett alatt " izzott a levegő ", ritkán hallani a Magyar Állami Operaházban előadás közben ilyen vastapsot."

Giordano : André Cheniér az Operában www.papiruszportal.hu - Lehotka Ildikó 2008

"A hangi és színészi megoldások Fokanov Anatolij esetében jó konstellációban születtek. Fokanov többször bizonyította felkészültségét, nemcsak az operairodalomban, hanem oratóriumokban, koncerteken is.Rendkívül szép és különleges színezetű hangja mindent elbír, Gérard szerepében az intenzív hangerőt, párosítva a kifejezőerővel. A szerepet mintha ráírta volna Giordano, az énekes az est legjobb alakítását nyújtotta, az ő szerelme, tettei szinte fontosabbá váltak a címszereplőnél."

Verdi : Otello- Ferencvárosi Fesztivál www.papiruszportal.hu - Csont András 2008.

"Jago szerepében Fokanov Anatolij elegánsan és teljesen természetesen mozgott. Volt valami játékosság interpretációjában, a jeles Credoban nem annyira egy démont, mint egy az eszét, manipulativ képességét magas fokon élvező embert mutatott, hangilag végig remekül bírva a nehéz szólamot. Játszott az emberekkel és játszott a nézőkkel is, ő nyújtotta az egyik legegységesebb alakítást."

Doyle : Music From Movies ( Filmzenék ) 
Royal Albert Hall - - London - 2007.

"Anatoly Fokanov idézte fel Doyle " A Föld " ( The Land ) című dalát, oly módon, hogy mindenki libabőrös lett a teremben!"

Új Zenei Újság - Bartók Rádió. 2007.április 22 ( Molnár )

"Nemesen zengő hangján énekelte az utolsó tételt Anatolij Fokanov. Így érdemes befejezni egy nagyszerű koncertet!"
Rahmanyinov : Harangok (Karmester : Kocsis Zoltán)

MAGYAR NEMZET (Ókovács Szilveszter 2006. )

"Fokanov Gérard-ja bárhol megállná a helyét, üzembiztos, fényes!"

ÉS .. ( Fáy Miklós 2006.)
Saint -S: Sámson és Delila

"Anatolij Fokanov a pódium másik oldalán a nemzetközi első osztályt hozza, szép hangú, egyértelmű, tiszta,
erőteljes profi ."

Don Luis de Vargas www.zene.hu 2006.

"Anatolij Fokanov személyében a baritonszerepek egyik legjobb magyarországi megtestesítője alakította a grófot. Különleges egyénisége és hideg eleganciája ismét csodálatos estét okozott az operabarátoknak. A második kép tercettje, a második felvonás " Il balen di suo sorriso" sorkezdetű szerelmi áriája, majd az azt követő induló jellegű kórussal kísért szóló és a Leonorával való duett az előadás legnagyszerűbb pillanatai voltak....

.....A csúcspont azonban minden kétséget kizáróan a Luna Góf Leonora duett volt. A tüzes és szenvedélyes, vérbeli Verdi dallam olyan magas szinten szólalt meg Csernától és Fokanovtól, hogy a világ bármelyik operaszínpadán olyan tapsvihart és ovációt váltott volna ki, mint azt december 22-én az Erkel Színházban tette. Percekig ünnepelték a kettőst."

Muzsika (Fodor Géza 2003.)

"Tomszkij gróf szerepében Fokanov Anatolij kivirágzott, nagyon hajlékony színpadi személyiség. Van humora, s fölényesen tud játszani. Jelentős művész, nagyon meg kell becsülni, hogy a Budapesti Operaház társulatának tagja."

Budapesti Verdi Fesztivál (Devich Márton 2000.) 

"Akinek megbízhatóan kiváló teljesítményét ismét hangsúlyoznom kell, az Fokanov Anatolij: Luna grófja világszínvonalú."

Tokody Ilona A trubadúr bemutatójáról (Devich Márton 1996. )

"Örülök, hogy most Fokanov Anatolijra esett a választás, akit kiváló művésznek tartok. Jágóként ismertem meg, és az egyik legjobb Verdi-baritonnak tartom. Nemcsak a hangja, az intelligenciája miatt is. Fokanov mindig úrként viselkedik a színpadon- ebben a szerepben ez különösen fontos-, és úriember az életben is. Nagyszerű együtt dolgozni vele."

Telefonbeszélgetés Marton Évával
Képes Krónika - 1996.

"Anatolij Fokanov kimondottan nyereség a magyar operajátszásnak. Rendkívül szimpatikus, megbízható énekes. Lehet, hogy lélekben még orosz, de szívében már magyar. Örülök, hogy a vendégem."

Magyar Nemzet
(Bősze Ádám, Lammermoori Lucia 1995.) 

"Fokanov Anatolij az előadás másik jelentős szereplője. Első megszólalását határozott, mégis érzelmekkel dús hangszín jellemezte. Kiművelt, magas és mély fekvésben is tisztán érthető éneke a bemutató nagyjai közé emelte Őt." 

Pesti Hírlap (Dalos László 1994.) 

"Régen gyönyörködtünk Anyegin előadásban ennyire. Igaz, olyan hiteles címszereplőt hallhattunk, mint amilyen a minden hangmagasságban azonos színnel megszólaló Fokanov Anatolij, aki Operaházunk nagy nyeresége."

bottom of page